Co tvoří domov


Domov je pro každého něco jiného, a přesto máme od něj vlastně všichni stejná očekávání. Ne každému se podaří vytvořit doopravdy plnohodnotný, vstřícný a milující domov. Proto také, pokud se Vám tento krok podařil, jedná se o opravdový úspěch, na který můžete být hrdí. Naopak ne vždy je to pouze náš neúspěch, pokud se Vám domov hroutí pod rukama. Jedná se totiž o konstrukt, na který mají kromě Vás vliv také další lidé, kteří se na něm podílejí. Může se tak jednat o partnera, děti nebo třeba naopak rodiče, pokud s nimi sdílíte jednu domácnost.

rodina

Kromě toho jsou také velmi důležité jiné okolnosti, které mohou do zdárného vývoje zasáhnout. Může se tak jednat o přírodní katastrofy, které Vám klidně během jednoho dne zničí a odnesou naprosto vše, co jste během posledních let vytvářeli a na čem jste pracovali. Domov je tam, kde máme své blízké. A proto bychom se měli snažit vytvářet si kvalitní vztahy, které mohou trvat dlouhou dobu. Jen tak totiž v těchto vztazích můžeme pociťovat jistotu a důvěru v druhého člověka. Není jednoduché si takovéto vztahy vytvořit, ale stojí to za to. Důležité je si uvědomit, že i my jsme součástí takového vztahu a musíme se podle toho chovat a dávat to také najevo.

rodinné pouto

Je totiž jednoduché zachovat oddanost druhému v momentech, kdy nám samotným je dobře, kdy to pro nás neznamená žádné překonávání. Ale v momentech, kdy sami tuto jistotu nepociťujeme, ale zachovat se čestně podle toho, jak nám velí vlastní povinnost a disciplína, je sice složitější, ale za to tato cesta vede mnohdy k dlouhodobému úspěchu. V životě se totiž krize budou objevovat a není vždy možné projít takovou zkouškou s příjemnými pocity. Právě proto je nutné mít vytrvalost, odvahu a smysl pro povinnost, což jsou vlastnosti, které nás v těchto momentech mohou zachránit. Mnohdy až pak s odstupem času pochopíme, co jsme si vlastně vybojovali.